Leefbaar Dronten
home   /   fractie

Kees Hermus (Raadslid)

Vorige Volgende
Portretten-Leefbaar-Dronten-KHermus-6567-©FotostudioWierd.jpg Ik ben een van de vier raadsleden van Leefbaar Dronten. Ik ben vorige periode in de gemeenteraad gekomen toen één van de raadsleden wethouder werd. Dat was Peter van Bergen die als wethouder Sociaal Domein de gemeente door de transitie heen heeft geloodst.
Mijn aandachtspunten zijn onder meer de economische ontwikkeling van Dronten en de samenwerkingsverbanden van de gemeente met andere partijen. Ook zijn er wat kleinere dossiers zoals de landbouw, die mijn aandacht krijgen.

Op het moment van het schrijven van dit artikel is de economie wel een belangrijk punt. Pas is bekend geworden dat de gemeente Dronten geen enkele vierkante meter industriegrond heeft verkocht. Lelystad kennelijk ook niet, maar dat mag wat ons betreft geen reden zijn om daar niet extra aandacht voor te vragen.

Een goede economische ontwikkeling is noodzakelijk voor Dronten. Een grotere economische dynamiek betekent dat onze gemeente meer geld binnenkrijgt van grondverkoop en bedrijven en dat de inwoners naar rato minder hoeven bij te dragen aan de begroting van de gemeente. Ook voor de werkgelegenheid is een goede economische ontwikkeling van groot belang. Op bijna elk gebied hebben wij voorzieningen die wel wat extra impulsen kunnen gebruiken. Onze voorzieningen zijn berekend op tenminste 50.000 inwoners. Nu zijn dat er iets meer dan 40.000 dus we kunnen vooruit.
Samen met andere raadsleden zijn we bezig om te onderzoeken hoe we de economische ontwikkeling kunnen verbeteren.

Ondanks de invoering van de transities per 1 januari 2015, kunnen we gelukkig vaststellen dat Dronten er in financieel opzicht bevredigend voorstaat. Dat is het gevolg van ‘de vinger aan de pols’ beleid van dit college, dat de uitgangspositie goed is. Onzekere factor blijft de rijksoverheid die met de invoering van het nieuwe zorgsysteem kan zorgen voor een onprettige verrassing door met nieuwe bezuinigingen te komen. 

Dronten kan op kosten besparen door samen te werken met andere – in de omgeving- werkzame instellingen. Dat kan met andere gemeenten, maar ook de Provincie, het waterschap en andere samenwerkingsverbanden. Ld heeft liever een goede samenwerking dan een fusie met een andere gemeente. Ld is wel kritisch op de kwaliteit van de samenwerking: het moet voor de gemeente positief uitpakken. De kwaliteit van de uitvoering moet goed zijn en er moeten efficiency voordelen te behalen zijn.

In grote lijnen zijn dit mijn aandachtspunten. 

Kees Hermus.